Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2008

Zde je prostor pro Vás

Vzhledem k požadavku na možnost pokládat dotazy jsem zřídila tuto sekci, kam jednak můžete napsat Vaše připomínky, a druhak se zeptat na všeobecné otázky. Pokud byste měli dotaz individuálního charakteru, využijte raději email nebo icq.

K. B.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

37,38

Lucie, 9. 6. 2008 14:44

Vážená paní doktorko,
u otázkek 36 a 37 máme nejasnosti ohledně toho, které projevy nesouladu vůle patří mezi vědomé a které mezi nevědomé, mohli bychom se proto poprat, jaké je podle Vás toto rozdělení?
Předem děkujeme za odpověd.

Otázky č. 35

Michaela, 9. 6. 2008 14:42

Vážená paní doktorko,
mám dotaz ohledně otázky č.35 - Vůle. Kromě rozdělení na konkludentní provejení vůle(kam patří i mlčení) a vůli projevenou přímo netuším, co ještě do otázky patří.
Moc děkuji za odpověd.

ot. č. 42

Iveta, 9. 6. 2008 14:26

Vážená paní doktorko,

mám nejasnost ohledně dělení plodonosných věcí. Pokud tomu správně rozumím dělí se na fructus naturales a fructus civiles. A fructus naturales se dále dělí na plody organické a anorganické? Nebo se stačí zmínit pouze o prvním dělení? Do neplodonosných věcí tedy patří dítě otrokyně a dále maso a kůže zvířat?
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Otázka č. 2

Veronika B., 9. 6. 2008 11:31

Dobrý den paní doktorko,
mám stálé nejasnosti ohledně otázky č. 2. Již jsem nastudovala Vámi doporučenou první kapitolu v Bartoškově knize Dějiny římského práva ve třech fázích jeho vývoje, ale mám pochybnosti, zda tato kapitola a informace v ní obsažené pokryjí zadání dané otázky. V knize se převážně píše o ekonomickém a sociálním přehledu římského státu, nikoliv o vývoji a změnách v právu, či členění na období předklasické, klasické a poklasické. Prosím tedy o zpřesnění informací, co do dané otázky patří, eventuelně v jaké jiné publikaci by se k dané otázce daly najít vhodné informace.Předem děkuji za odpověď.

Ke zkoušce

K. B., 8. 6. 2008 17:50

Milá Veroniko, pravidlo "50 a jedna nula" stále platí :-) Značí to, že každá otázka musí být správně zodpovězena alespoň z 50ti procent a pokud u jedné otázky tohoto kriteria nedosáhnete, už Vás ostatní otázky (i kdyby byly zodpovězeny na 100 procent)nezachrání.
Zadání u otázek v závorce je bližší připomenutí obsahu, takže ke každé složce je třeba se stručně vyjádřit. Asi bych si takovou otázku nechala při zkoušce nakonec, a podle toho, kolik času by mi zbylo, bych se ev. rozepisovala více do hloubky. Např. u procesů jsou hlavní jejich odlišné principy, typy legisakcí jsou podružnější.

zkouška

Veronika, 8. 6. 2008 16:22

Dobrý den,

abych uspěla u zkoušky, musím splnit alespoň 50% z příkladu a 50% z každé otázky?

Budou u zkoušky i věci, co jsou v závorkách v seznamu otázek?

Když vezmu např. otázku č. 16 - je příliš dlouhá. Stačí k jednotlivým stádijím civilního procesu jen pár vět nebo se mám rozepisovat i o náležitostech formule, jednotlivých legisakcích, ...

Děkuji za odpověďi.

K otázce 1 a 6

K. B., 3. 6. 2008 11:27

Milá kolegyně, okruhy vlivu ŘP možno nastudovat buď z knihy Valentin Urfus: Historické základy novodobého práva soukromého, nebo Michaela Židlická: Vliv římského práva na formování kontinentálního právního systému (ev. v úvodech Bartoškových knih Dějiny římského práva ve třech fázích vývoje a Encyklopedie římského práva). Do otázky 6. rozhodně patří vše, co uvádíte.

Dotazy k otázkám 1 a 6

Lenka, 2. 6. 2008 20:18

Vážená paní doktorko,
nevím přesně, co patří do okruhů vlivu ŘP ( případně kde to hledat; otázka 1 ), a zda k otázce č. 6 patří mimo pontifikální interpretace a komiciálního zákonodárství také honorární právo, ius gentium a republikánská jurisprudence. Moc Vám děkuji za odpověď.

K otázce č. 2

K. B., 2. 6. 2008 19:05

Nechám to na Vás, pokud budete schopni postihnout změny v právu podle dělení království-republika-principát-dominát. Osobně se mi zdá vhodnější dělení na předklasické, klasické, poklasické a justiniánské právo. Nejlépe asi nastudovat v Bartoškově knize Dějiny římského práva ve třech fázích vývoje.

vývojové etapy

Mlčáková Světlana, 2. 6. 2008 15:57

Dobrý den,
mám nejasnosti v otázce č. 2. - vývojová období ŘP soukromého. Nevím, zda rozdělit období na předklasické, klasické, poklasické a justiniánské, nebo je rozdělit podle vývoje řím. státu na právo v době království, republiky atd.
Druhé děleí by bylo asi snadnější.
Děkuji

K otázce 89.

K. B., 2. 6. 2008 8:30

Milý kolego, kromě Digest (která jsou v latině či anglickém neb německém překladu) vím o jediné učebnici, která obsahuje daná témata - je to Úvod do studia soukromého práva římského od Josefa Vančury, vydáno 1923 vlastním nákladem, s. 475 - 476. Pokud se k této učebnici nedostanete, stavte se u mne - půjčím Vám ji na ofocení. Případně požádejte ještě kolegu Dostalíka, protože ten zkušební otázky zadával.

otázky

karel, 2. 6. 2008 5:47

Dobrý den,
Rád bych se zeptal, kde by bylo možno nalézt něco o mimořádné posloupnosti a o poslopnosti po osobách in mancipium (otázka 89).Informace jsem zkoušel hledat v několika různých učebnicích (Skřejpek,Blaho,Bonfante apod.), ale neúspěšně.
Děkuji