Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2008

Zde je prostor pro Vás

Vzhledem k požadavku na možnost pokládat dotazy jsem zřídila tuto sekci, kam jednak můžete napsat Vaše připomínky, a druhak se zeptat na všeobecné otázky. Pokud byste měli dotaz individuálního charakteru, využijte raději email nebo icq.

K. B.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

termín v září

Michal, 25. 6. 2009 8:56

Dobrý den paní doktorko,chtěl bych se Vás zeptat,zda-li v září vypíšete ještě nějaký klasický termín na zkoušku z římského práva??děkuji za odpověd

Michalovi

K. B., 10. 6. 2009 8:33

Michale, napište mi na email, domluvíme se individuálně.

Zkouška 18.června v 10:00

Michal, 9. 6. 2009 21:52

Dobrý večer paní doktorko,bohužel jsem byl zapsaný dne 18.června na zkoušku v 9 hodin ráno a teď jsem si všiml,že se paní sekretářka spletla,když místo zápočtu zapsala zkoušku.Pro mou smůlu je na zkoušku v 10 hodin kapacita vyčerpána,mohu tedy dojít navíc??tedy jako 41.??

Collegatarii (Martina)

K. B., 5. 6. 2009 11:14

Omlouvám se, že reaguji až teď, asi jsem Váš dotaz v návalu práce přehlédla. Collegatarii jsou "spoluodkazovníci", čili osoby, které získají společně jeden odkaz.

Zápisy známek do indexu (Gabriela)

K. B., 5. 6. 2009 8:24

Zkoušky zapisuji do indexu v konzultačních hodinách. Pokud nemůžete přijít v konzultačních hodinách, můžete se přes email nebo icq domluvit na jiný termín.

zápisy známek do indexu

Gabriela Jansová, 4. 6. 2009 23:40

Dobrý večer paní doktorko,
jakou formou a kdy budou probíhat zápisy výsledků zkoušek do indexů?

Moc děkuji za odpověď.

Předpoklady vzniku deliktu (Dita)

K. B., 3. 6. 2009 20:11

Milá kolegyně, i u deliktu je třeba (a obzvlášť u deliktu) zavinění (dolus nebo culpa). Mimoto se ke vzniku deliktu vyžaduje naplnění skutkové podstaty (znaky protiprávního činu uvedené v zákoně), protiprávnost (porušení práva), újma na straně poškozeného a kauzální nexus mezi jednáním/nejednáním delikventa a vzniklou újmou.

předpoklady vzniku deliktu

Dita, 3. 6. 2009 16:32

Dobrý den paní doktorko,
měla bych na Vás dotaz ohledně vzniku deliktu (ot.66). V přednášce /obecná část obligací/ jste uváděla jednotlivé druhy zavinění - dolus, culpa a také možné způsoby porušení odpovědnosti. V zápisu to mám uvedeno v souvislosti s náhradou škody, která je ale možná u obligací z kontraktu, nikoli z deliktu - tam je pokuta. v přednášce týkající se deliktů ale žádné předpoklady vzniku zmíněny nemám, proto si nejsem zcela jistá, zda to lze použít jak u NŠ, tak i u deliktů. Děkuji za odpověď

Studijní dotazy (M. Švorc, J. Kliment)

K. B., 24. 5. 2009 15:58

M. Š.: Tato teze je značně pochybná, takže prosím přijďte za mnou s učebnicí, ve které jste informace našel, a na základě tam uvedeného textu se pokusím vysvětlit, co tím autor myslel.
J. K.: Je mi líto, ale moc Vám asi nepomohu. Pro rozlišení bilateralis aeqalis a inaequalis kontraktů je podstatné, zda práva a povinnosti smluvních stran jsou rozdělena rovnoměrně (což můžete poznat jen tehdy, když znáte obsah smlouvy). Tipovat se to nedá.

Rovné a nerovné kontrakty

Jan Kliment, 23. 5. 2009 21:43

Dobrý den paní doktorko, rád bych se Vás zeptal na jednu věc... Nemáte pro mě, a jistě i pro mnoho kolegů, nějakou radu či metodu, která by usnadnila rozlišení bilaterálního rovného a nerovného kontraktu? Děkuji za odpověď.

Capitis deminutio a obligace

Martin Švorc, 23. 5. 2009 17:14

Dobry den pani doktorko,pri studiu obligaci jsem narazil na tezi,ze pokud dluznik podlehne capitis deminutio tak je obligace zrusena. Pokud tedy je rimsky obcan vzat do zajeti a nastava u nej capitis deminutio maxima a vrati se do Rima,je povinen prevzit na sebe obligaci zpet (diky ius postliminii) nebo je od ni navzdy osvobozen ? Moc dekuji za odpoved.

Zveřejňování výsledků (pro Martina Š.)

K. B., 22. 5. 2009 14:55

Milý kolego, text, který napíšete při zkoušce, nelze tak rychle opravit, jako zápočet. Snažím se však, aby nejpozději následující den po napsání zkoušky měli studenti výsledky k dispozici.

Vysledky zkousky

Martin Švorc, 22. 5. 2009 14:49

Dobry den pani doktorko.Chtel bych se zeptat,kdy zverejnujete vysledky ze zkousky.Ihned po napsani jako pri zapoctu,nebo s nejaky casovym odstupem ? Dekuji a preji prijemny zbytek dne.

Osoby zúčastněné u singulární sukcese

Martina, 11. 5. 2009 13:41

Vážená paní doktorko,
chtěla jsem Vás poprosit o překlad slova collegatarii, co je ve Vašich pojmech. Bohůžel, to nikde nemohu najít.
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Látka do zápočtu za LS (Lucka)

K. B., 29. 4. 2009 18:11

V zápočtovém testu za LS bude veškerá látka, jež je obsahem přednášek a seminářů, tj. věcná práva, obligace, kontrakty, delikty a dědické právo.

Zápočet z ŘP za LS (1. ročník)

Lucka, 29. 4. 2009 18:03

Vážená paní doktorko,
chtěla jsem se informovat, z jaké látky se bude skládat zápočet za LS?!
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Druhé kolo soutěže (pro Hanu)

K. B., 18. 4. 2009 11:48

Milá kolegyně, druhé kolo bude rovněž spočívat v písemném vypracování řešení kauzy. Teprve týmy, které postoupí do finále, budou prezentovat své odpovědi osobně před porotou :-)

soutěž v římském právu

Hana Kafková, 16. 4. 2009 9:38

Vážená paní doktorko,
druhé kolo soutěže bude také písemné nebo budeme obhajovat své názory ústně?

Literatura na zápočet (Michal)

K. B., 6. 2. 2009 20:42

Ehm, to se tedy ptáte brzy :-) Jednak jsem to podrobně vysvětlovala na prvním semináři, druhak je to napsáno i na těchto stránkách. Ale ještě jednou speciálně pro Vás: samozřejmě přednášky, semináře, učebnice Římské právo od autorů Kincl-Urfus-Skřejpek a Bartoškova Encyklopedie ŘP. Na zápočet z jiných zdrojů otázky nevybírám.

literatura

Michal, 6. 2. 2009 14:57

Vážená paní doktorko,
mohla byste doporučit, nebo aľespoň doporučit, z jakého zdroje literatury mám čerpat na Váš zápočet??