Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 5. 2008

Zde je prostor pro Vás

Vzhledem k požadavku na možnost pokládat dotazy jsem zřídila tuto sekci, kam jednak můžete napsat Vaše připomínky, a druhak se zeptat na všeobecné otázky. Pokud byste měli dotaz individuálního charakteru, využijte raději email nebo icq.

K. B.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pozemkové služebnosti

E.P., 10. 5. 2010 10:12

Vážený pane magistře. Chtěla bych se zeptat, jestli se jedná pouze o tiskovou chybu v učebnici Římské právo pro bakaláře, které jste spoluautor, nebo to já chápu špatně. Jedná se o služebnosti na straně 117. Je zde uvedeno, že daný odstavec se týká osobní služebnosti, ale po porovnání s jinými knihami a po logické úvaze, mi z toho vyplývají pozemkové služebnosti. Jsem z toho poněkud zmatená. Děkuji za odpověď.

Praescriptio longi temporis

Kamila Bubelová, 26. 2. 2010 20:08

Pro J. V.: To se takto bohužel nedá říct :-) Praescriptio longi temporis zavedl jako úplnou výjimku až Justinián ve své kodifikaci, a jistě víte, že v této kodifikaci už se bonitární a kvíritské vlastnictví nerozlišovalo.

Possessio vs. quasivlastnictví

J.V., 26. 2. 2010 19:11

Takze chapu spravne, ze praescriptio longi temporis znamena vydrzeni tohoto quasivlastnictvi a ne ziskani quiritskeho?

Possessio vs. quasivlastnictví

Kamila Bubelová, 23. 2. 2010 8:52

Pro kolegyni A.J.: Provinční pozemky existovaly ve zvláštním režimu - právně patřily římskému státu (ve správě buď senátu, nebo principa), ale římští občané, kterým byly přiděleny (nebo kteří si je koupili), se stávali osobami, které měly téměř veškerou dispozici s takovými pozemky (ius utendi, fruendi, disponendi, possidendi, ale ne abutendi), avšak nebyly vlastníkem. Proto se z teoretického hlediska jejich postavení vymezuje jako quasivlastnictví (něco jako vlastnictví) nebo držba (ale držba to také nebyla; právě z důvodu dispozičního práva, které držitel nemá). V obou případech je to quasi... tedy "něco jako". Institut na rozhraní těchto dvou.

possesio vs. quasivlastníctvo

A.J, 22. 2. 2010 20:16

Dobrý deň ja by som sa chcela opýtať aký je rozdiel medzi quasivlastníctvom a držbou (possesio) ak by sa obidve týkali provinciálnych pozemkov.

Precarium vs. beneficium

Kamila Bubelová, 15. 12. 2009 12:56

Aha, tak teď už chápu Vaše zmatky. Ale nechápu, proč se tím teď vůbec zabýváte, když je to látka až do letního semestru :-) Beneficium je právo, výsada, dobrodiní, které je uděleno konkrétnímu člověku. Rozhodně se netýká jen půdy, ale čehokoli. Beneficium žádné dělené vlastnictví neobsahuje (římské právo není právo germánských panovníků - to je to, co vás zmátlo). Precarium je výprosa, čili půjčení věci zdarma na dobu, než si ji vlastník vyžádá zpět. Nejde o nájem (to by muselo být úplatné), není to smluvní vztah v klasickém slova smyslu. V podstatě je to dobrá vůle, např. se vám rozbije motyka a nemáte čím obdělat zahradu. Vyprosíte si ji tedy u souseda. On bude souhlasit. Ale v okamžiku, kdy ji požádá zpět, ji musíte vrátit. V případě, že to neučiníte, použije proti vám interdictum Quam vi aut clam aut precario.

Precarium vs. beneficium

V.J., 15. 12. 2009 12:45

resp. precarium je vztah najemce a pronajimatel, kdezto beneficium jiz obsahuje problematiku deleneho vlastnictvi, takze jde o vztah vlastnicky?

Precarium vs. beneficium

V.J., 15. 12. 2009 12:20

Vyhledal jsem si, ze precarium je vyprosa, resp. bezplatny pronajem veci (neco jako vypujka), kdy jeji vlastnik ma pravo kdykoliv pozadat o vraceni veci; kdezto beneficium pochazi od germanskych panovniku, kteri udelovali svym vojakum (beneficiarum) za odmenu pudu, ktere se rikalo beneficium. Proto nechapu jaky, je mezi temito instituty rozdil. Mam tomu rozumet tak, ze precarium bylo pouze docasne, kdezto beneficium nalezelo "obdarovanemu" dozivotne, resp. prechazelo na jeho potomky?

Precarium vs. beneficium

Kamila Bubelová, 15. 12. 2009 11:33

Kolego (nebo kolegyně) V. J., nezlobte se na mě, ale co kdybyste nahlédl/a do učebnic nebo do Bartoškovy encyklopedie? Tyto dva pojmy jsou naprosto odlišné - nechápu, co se Vám zdá nesrozumitelné. Zeptejte se prosím konkrétně.

precarium vs. beneficium

V.J., 15. 12. 2009 11:29

Dobry den, chtel bych se zeptat, jaky je rozdil mezi vyse zminenymi pojmy. Dekuji.

ad citační zákon a CIC

Miroslav Frýdek, 13. 10. 2009 15:16

Dobrý den vážený pane kolego,

děkuji za Váš dotaz. Co se týká CIC a předchozích právních pramenů, tak jak jsme říkal na přednášce v pondělí 12. 10. 2009, tak Justiniánova kompilace byla oficiální a VÝLUČNOU sbírkou římského práva, tedy od nabytí účinnosti CIC se mělo nadále používat jen CIC. Co se týká citačního zákona (zákonů) tak v konstituci Deo auctore je komisi, která byla pověřena sestavením CIC dán příkaz, aby při výpiscích z autorizovaných právníků nebyl rozhodující citační zákon Valentinina III. Ergo i citační zákon byl suspendován

Dle mého se nemohl používat citační zákon po nabytí účinnosti CIC, jelikož kdyby platil, tak mohlo docházet k situacím, kdyby se v případě výběru citací z autorizovaných právníků mohl někdo dovolávat tohoto citačního zákona, což bylo přesně to čemu chtěl Justinián zabránit.

Příjemný den

Miroslav Frýdek


Justiniánská kodifikace

Jakub, 13. 10. 2009 13:53

Dobrý den pane magistře,
hledal jsem na internetu nějaké informace o justiniánské kodifikaci a narazil na tuto větu: "Všechy staré prameny práva, které nebyly v CIC, pozbyly závaznosti, tedy i citační zákon." Jelikož jsem o tom na přednášce neslyšel, chtěl bych se zeptat zda je tomu opravdu tak? Děkuji, příjemný den.

Podmínky pro kolokvium ŘPT (Veronika)

K. B., 10. 9. 2009 15:37

V rubrice ŘPT naleznete rozpis seminářů a přednášek. Kolokvium je písemné a podmínky jsou tyto: aktivní účast na seminářích a překlad zadaného fragmentu z Digest (podrobnosti sdělím na první přednášce).

Římské právo trestní (ŘPT)

Veronika, 10. 9. 2009 14:28

Vážená paní doktorko,

chci se tímto zeptat, jaké všechny podmínky pro připuštění ke kolokviu budou stanoveny pro římské právo trestní v akademickém roce 2009/2010 a dále, zda bude kolokvium v písemné, či ústní formě.

Předem děkuji za odpověď.

Zápisy zkoušek (Lucie)

K. B., 24. 8. 2009 12:20

Pro všechny, kteří ještě nemají zapsané splněné studijní povinnosti: Zápis do indexu provedu buď 26. 8. před zkouškami (tj. mezi 8. a 9. hodinou), nebo 27. 8. v dopoledních hodinách (8. - 10 hodin).

zápis do indexu

Lucie, 24. 8. 2009 7:45

Dobrý den paní doktorko, pokud si 26.8. jdu pouze pro zápis do indexu, mám se dostavit ještě před začátkem zápočtu a zkoušky nebo naopak až po nich, abych zbytečně nerušila?? Děkuji za odpověd, přeji krásný den.

Zapisování o prázdninách

K. B., 2. 7. 2009 16:50

Konzultační hodiny o prázdninách nemám, ale zapisovat budu ještě zítra od 8 do 9 hodin a pak v den poslední zkoušky, tj. 26. 8. 2009.

Konzultační hodiny

Lucie, 2. 7. 2009 12:19

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jestli budete mít konzultační hodiny i někdy během prázdnin. Bohužel se mi nepodařilo dorazit na žádný termín stanovený na zápisy. Nebo je možné nechat si zkoušku zapsat do indexu až v září?? Děkuji za odpověd.

Poslední "klasický" termín (Michal)

K. B., 25. 6. 2009 16:46

Termíny jsou teď 29. 6. a 1. 7. 2009 - pokud je nechcete využít, bude poslední už jen jeden koncem srpna. Přesné datum zatím nevím. Neodkládejte zkoušku, více termínů už nebude.

termín v září

Michal, 25. 6. 2009 8:58

Tím klasickým myslím ten,který nebude před komisí.